Wat is een Masternode
Misschien begeef jij je al in de wereld van cryptocurrency en blockchain, en ben je de term 'masternode' of 'masternoding' al tegengekomen. Maar wat betekent dat? Hoe werkt dat dan?
én hoe kan je hier passief geld mee verdienen!
Wat is een Masternode?
Op deze pagina proberen we jou uit te leggen wat een masternode is. Het is belangrijk om te weten waar je mee begint alvorens te investeren.
Investeren brengt risico's met zich mee. Deze pagina is niet bedoelt als investeringsadvies maar is alleen informatief bedoelt.
Masternode:
Wat is een Masternode:
Om uit te leggen wat een masternode is moet je eerst in grote lijnen weten hoe een blockchain werkt. (op deze pagina vindt je een uitgebreide uitleg over een Proof-of-Work blockchain)
In een blockchain wordt alle informatie decentraal opgeslagen en verdeeld over een groot netwerk van computers en servers. Elke computer in het netwerk slaat een klein stukje informatie op.
Het algoritme achter een blockchain wordt ook wel een consensus algoritme genoemd. Niet elke blockchain werkt met het zelfde algoritme. Welk soort blockchain er wordt gebruikt hangt af van het soort consensus algoritme er wordt toegepast. Een masternode bijvoorbeeld kan niet op elk type blockchain werken. Daarom is het belangrijk het verschil te kennen.
De twee meest gebruikte blockchain types zijn:
Proof-of-Work:
Blockchains die werken met een Proof-of-Work algoritme zijn afhankelijk van zogenoemde 'miners' (mijners/mijnwerkers). Dit zijn gebruikers die de rekenkracht van speciale computers beschikbaar stellen aan het netwerk, waardoor transacties kunnen worden verwerkt. Één van de meest bekende cryptocurrency die werkt op PoW is de Bitcoin. Dit PoW systeem werkt op zich goed maar het kost wel heel veel energie om deze blockchain goed te laten draaien. Dit is dan ook het grote nadeel van een PoW systeem. (uitgebreide uitleg PoW)
Proof-of-Stake:
Om dit te verbeteren of zelfs op te lossen heeft men een Proof-of-Stake systeem bedacht. Een PoS blockchain wordt ondersteund door nodes en masternodes. Net als miners, zorgen masternodes ervoor dat de transacties binnen een netwerk verwerkt kunnen worden en ontvangen hiervoor een beloning. Een deelnemer van een Proof-of-Stake systeem worden ook wel 'forger' genoemd. Forger komt van het woord forging (smeden).
In een Proof-of-Stake blockchain wordt één zo'n computer een 'node' genoemd. Dit betekent 'knooppunt'.
Node:
De 'nodes' zijn belangrijke onderdelen van een Proof-of-Stake blockchainnetwerk die de betrouwbaarheid en integriteit van de transacties valideren. Nodes (computers in dit netwerk) verifiëren alle transacties door middel van algoritmische berekeningen en bereiken daar vervolgens overeenstemming over. Als alle Nodes samen een consensus hebben bereikt, dan gaan zij akkoord met de transactie en wordt deze aan de blockchain toegevoegd. De Nodes hebben dus een belangrijke controlerende taak op de blockchain van een crypto-munt.
Masternode:
Om dit systeem zo veilig mogelijk te laten verlopen zijn er in dit netwerk ook 'masternodes' nodig. Een masternode gaat nog een stapje verder dan een node. De masternode fungeert als een hoofd-knooppunt. Zo heeft een masternode een volledige kopie van de blockchain opgeslagen. Verder draagt een masternode bij aan:
Masternodes hebben dus meer verantwoordelijkheid maar krijgen hiervoor een beloning. Dit maakt het mogelijk om met een masternode een passief inkomen te verdienen. Dit passieve inkomen bestaat uit een beloning in de vorm van de cryptovaluta waarin je een masternode hebt.
Deze beloning wordt bij sommige mastenodes meerdere keren per dag uitbetaald, bij andere is dit één keer per dag. Bij de grotere projecten krijg je als masternoder ook stemrecht. Dit betekent dat je mee kunt beslissen over belangrijke beslissingen binnen het crypto-project.
Passief Inkomen:
Hoewel de technische kant zeer interessant is, is het voor veel mensen veel interessanter om te weten dat je er passief inkomen mee kan verdienen. Dit kan eigenlijk op drie manieren:
Zelf pas ik twee van deze methodes toe, ik heb masternodes uitbesteed en ik zit in gedeelde masternodes via een platform. Hoe dit gaat kan je in mijn blog lezen. Ik hou een uitgebreide blog bij over hoe het mij vergaat met het masternode avontuur. Ben je geïnteresseerd en wil je bewijs zien, lees in dit blogbericht alles over het uitbesteden, en lees in dit bericht hoe het werkt als je in gedeelde masternodes wil gaan investeren. Ik laat in deze berichten alles zien, hoe het werkt, waar je het kan vinden en zelfs de bedragen.
Zelf een masternode beheren:
Wanneer je besluit zelf een hele masternode op te zetten dan zijn de vier onderstaande punten hiervoor belangrijk:
- 1Je hebt een minimaal aantal coins van het crypto-project nodig en deze dien je vast te houden in je eigen wallet. Deze vaste hoeveelheid wordt 'collateral' genoemd en kan je een beetje zien als onderpand. Je zet het vast in een eigen wallet (van de desbetreffende coin) maar als je wilt stoppen dan krijg je ze wel weer gewoon tot je eigen beschikking. Ieder project heeft zijn eigen vastgestelde hoeveelheid 'collateral'. Hoeveel dat is kan je vaak terug vinden op de website van de coin zelf. In het geval van Dash zijn het er 1000, voor PIVX heb je er 10000 nodig, Xnode heeft een collateral van 5000, enz, enz.
- 2Op je computer heb je beschikbare vrije ruimte nodig, zodat je de blockchain kan downloaden en kan opslaan op je systeem. (vaak is dit 1Gb, maar verschilt ook weer per coin)
- 3Je moet een statisch IP-adres instellen zodat iedereen in het netwerk weet dat de masternode van jouw is.
- 4Je moet het vaste aantal coins (collateral) die je in je wallet hebben opgeslagen en 24/7 online houden. Een VPS (Virtual Private Server) kan je helpen om op een makkelijke manier je wallet 24/7 online te houden.
Als je zelf een masternode wil runnen dan is het ook wel makkelijk om een klein beetje kennis te hebben van programmeren. Het is niet absoluut noodzakelijk om te kunnen programmeren, het meeste kan je terug vinden op GitHub.
Via een Platform:
Zoals je hierboven kan lezen moet je wel het één en ander doen als je een masternode helemaal zelf wil gaan runnen. Dit was voor mij, ook eerlijk gezegd de reden dat ik dit niet heb gedaan. Gelukkig zijn er nog makkelijkere manieren om toch passief mee te kunnen verdienen met een mastenode. Er zijn een heel aantal platformen waar je terecht kan. In de basis werkt het zo'n beetje het zelfde. Het masternode platform heeft de masternodes draaien en jij kan mee doen op twee manieren.
Hele Masternode via platform:
Je kan een hele masternode aanschaffen en in sommige gevallen kan je een gedeelte kopen van een masternode. Al met al maakt het niet zoveel uit en verdien je ongeveer het zelfde. Wel is het zo dat als je via zo'n platform werkt je wel een kleine 'fee' betaal maar ergens is dat ook wel logisch want het platform heeft het meeste werk eraan.
Koop je een hele masternode via een platform dan moet je wel zelf een wallet (van de desbetreffende coin) downloaden en op je computer installeren. In deze wallet moet je je deposit en withdrawal adressen instellen en in de debug een simpel commando uitvoeren en dan is het zo'n beetje geregeld.
Belangrijk hierbij is om goed op te letten wanneer er wallet updates en 'collateral' veranderingen zijn. Deze moet je volgen en uitvoeren anders werkt je masternode niet goed meer en verdien je niks.
24/7:
Het voordeel van via een patform werken is dat je niet 24/7 een wallet of computer online hoeft te houden. Er komt ook eigenlijk geen programmeerwerk aan te pas, een paar dingen goed instellen en je bent klaar. Alleen up-to-date houden! Een goed platform om mee te beginnen is ihostmn.com maar ook crypos.io werkt fijn en makkelijk.
Gedeelde Masternode via platform:
Meedoen aan een gedeelde masternode is nog simpeler. Je download de desbetreffende wallet en installeer deze op je eigen computer. Je stelt de 'deposit' en withdrawal' adressen in. Daarna stort je de coin naar het adres dat het platform opgeeft en KLAAR! Verdienen maar.....
Je kan met elk bedrag dat jij wil instappen zolang het maar niet meer is dan de benodigde 'collateral' van een hele masternode. (Vaak is de 'collateral' van een hele masternode wel een paar duizend tot tienduizenden euro's dus tenzij je heel wat te investeren hebt, hoef je je daar niet zo snel druk over te maken. (In dit blogbericht kan je precies ontdekken hoe het allemaal werkt).
Één van deze platformen is bijvoorbeeld 'ihostmn.com'. Van dit platform maak ik zelf gebruik omdat het makkelijk werkt en het laat je investeringen en verdiensten in euro's zien, wat weer omreken scheelt. Later ga ik nog een uitgebreide uitleg maken van het platform en dat kan je dan hier terug vinden.
Criteria:
Voor beide methodes gelden dezelfde criteria
Er zijn ontzettend veel cryptoprojecten met masternode mogelijkheden, maar hoe weet je nou welk project je moet kiezen om een masternode mee te draaien??
De platformen bieden alleen de mogelijkheid, je zal zelf een keuze moeten maken en dat is best lastig. Hieronder volgen een paar criteria waar je extra goed op moet letten bij het maken van je keuze.
Risico's:
Al met al is het belangrijk, als je een keuze gaat maken, dat je een goede balans vind tussen bovenstaande punten. Het blijft wel altijd zo, net als met beleggen of met andere investeringen, dat er risico's mee verbonden zijn. Helaas kan het voorkomen dat er toch een slecht team achter een project zit of dat de personen van een project een betere aanbieding krijgen waardoor er niks meer met een project gebeurt waardoor de waarde van een coin uiteindelijk reduceert tot 0,000....
Fake:
Ook komt het voor dat er een heel fake project wordt op gezet, dus er lijkt een team te zijn met een website en een project en met alles er op en er aan. De coin/blockchain maken ze dan wel echt en laten ze ook draaien. Investeerders worden aangetrokken en kopen de coin in een presale maar dan na een week of wat verdwijnen ineens alle mensen van het zogenaamde team en gebeurt er dus niks meer met het project en de coin waardoor de waarde dan ook zakt naar nul.
Het blijft altijd oppassen geblazen maar met een goed onderzoek kan je de risico's beperken.
Een masternode helemaal uitbesteden:
Het is ook heel goed mogelijk dat je geen tijd of geen zin hebt om al deze projecten te gaan onderzoeken. Dit had ik namelijk ook. Een fulltime baan, kinderen, enz. en je komt al niet meer toe aan een goed onderzoek. Gelukkig zijn er een aantal bedrijven die masternodes runnen en waarbij je jouw geld kan laten investeren. Je hoeft geen onderzoek te doen, het kost je geen tijd en de rendementen zijn fantastisch. Persoonlijk ben ik echt fan geworden van deze methode omdat het je helemaal geen moeite kost maar je wordt er wel rijkelijk voor beloont. Momenteel laat ik dit doen bij één bedrijf omdat ik daar een tijdje bij zit en nu weet dat zij betrouwbaar zijn. Dat is het enige minpunt van het laten doen, er zijn zo verschrikkelijk veel malafide bedrijven die claimen dat zij bizar hoge rendementen behalen maar helaas geld bijna altijd: Is het te mooi om waar te zijn, dan is dat ook vaak zo,
Yieldnodes:
Omdat ik al enige tijd bij dit bedrijf zit is dit dan ook het enige bedrijf wat ik tot nu toe betrouwbaar vind en ik zou ze ook aanraden bij vrienden en collega's. Het bedrijf heet Yieldnodes en zoals je kunt zien maak ik er ook reclame voor. Dit doe ik overigens geheel op eigen initiatief en ik krijg er niks voor. (alleen als iemand een storting doet bij Yieldnodes en dat wordt gedaan via mijn affiliate link dan krijg ik daar een heel klein percentage voor. Dat kost de storter trouwens niets. Dit kleine percentage is overigens nog niet eens genoeg om de hosting van deze website te betalen)
Doel:
Ik ben via via bij dit bedrijf terecht gekomen en ik stort hier regelmatig geld naar toe zodat zij dat weer in een masternoding kunnen steken. Ik wil deze pot met geld zo snel mogelijk laten groeien naar een bedrag van € 5000, €10.000, € 50.000 en misschien wel € 100.000. Wil jij volgen hoe het mij vergaat lees dan mijn blog-berichten want daar hou ik iedereen die het interesseert op de hoogte. Wil je meteen meedoen en mij volgen op weg naar € 100.000 of misschien wel € 1.000.000 klik dan op de onderstaande knop.
Het rendement van Yieldnodes is gemiddeld 11 % per maand over de afgelopen 17 maanden!
Wat ook wel leuk is om te vermelden is dat er ook een Nederlandse cryptocoin is! Namelijk de Gulden (NLG). Lees hier alles over de Gulden.
Wil jij ook beginnen?
Ben je, na het lezen van deze pagina, enthousiast geworden en wil je ook gaan beginnen met handelen in cryptocurrency’s? Begin dan met een goede basis. De Cryptocurrency Beginnerscursus is zo’n hele goede basis waar je de fijne kneepjes leert kennen van het handelen in cryptocurrency’s
Lees onze
recentste artikelen hier: