Wat is Cryptocurrency

Je hebt er vast wel eens wat over gehoord: Bitcoin of Cryptocoins. Bitcoin is een cryptocurrency. Deze benaming komt van “cryptographic currency‘. In het Nederlands zouden we zeggen: ‘digitale valuta’. Maar wat is dat precies en hoe werkt dat dan?

Wat is Cryptocurrency

Op deze pagina proberen we jou uit te leggen wat cryptocurrency is. Het is belangrijk om te weten waar je mee begint. Er is een hoop onduidelijkheid en oplichting dat mede gebeurt omdat je er zelf niks van af weet. Wij promoten een aantal producten zodat dit te voorkomen is. Maar eerst is het belangrijk om te weten wat cryptocurrency is en hoe het werkt alvorens aan een boek of cursus te beginnen.

Cryptocurrency

Cryptocurrency:

Het onstaan:

In Amerika werden er veel woeker-hypotheken verstrekt omdat de economie heel goed draaide en de banken zich niet al te veel zorgen maakten over de terug betalingen van deze hypotheken. Doordat het in 2005 – 2006 allemaal wat minder ging stegen de rentes. Hierdoor kunnen veel slecht verdienende Amerikanen hun hypotheek niet meer aflossen. Velen moeten noodgedwongen hun huis verkopen.
Daardoor wordt de huizenmarkt overspoeld en daalt de waarde van huizen enorm. De kredietverstrekkers leiden enorme verliezen. In 2007 vallen de eerste banken in Amerika om!
2008 was het jaar dat de financiële crisis één van zijn belangrijkste momenten bereikte. Één van de grootste banken van Amerika ging failliet. Het gevolg van het faillissement van de bank Lehman Brothers was niet te overzien. Wereldwijd hadden bedrijven, personen en zelfs overheden hier geld en bezittingen onder gebracht. Dit dreigden ze in 1 klap kwijt te raken.

Satoshi Nakamoto:

Door Satoshi Nakamoto ( waarschijnlijk een alias ) werd kort na het failliet gaan van Lehman Brothers een document gepubliceerd met de naam: “Bitcoin: A peer-to-peer Electronic Cash System” Dit soort documenten noemt men ook wel een ‘whitepaper’ Lees de Nederlandse versie hier. In deze whitepaper wordt uitgelegd hoe bitcoin werkt. Satoshi bedacht dit om het banken probleem op te lossen. Een bank is bij een traditionele transactie altijd de derde partij. De bank word gezien als een betrouwbare tussen persoon. Deze banken rekende ook bijna altijd geld voor een tranactie
Bitcoin was dus eigenlijk niet eens bedoelt als valuta, maar als een betrouwbaar systeem om geld van de één naar de ander over te maken zonder dat daar een tussenpersoon bij betrokken is. Dit word ook wel een decentraal systeem genoemd. Er is geen centrale instantie (de bank of overheid) bij betrokken. Het grote voordeel hiervan is dat het sneller en goedkoper is. Ook is het veel veiliger.

Hoe werkt cryptocurrency: 

Om zonder centraal systeem dit te voor elkaar te krijgen heeft Satoshi een oplossing bedacht namelijk:


De Blockchain.


Zoals de naam het eigenlijk al beschrijft is een blockchain een ketting van blokken die informatie bevat.
Blockchain is een gedistribueerd register dat voor iedereen volledig beschikbaar is. Je kan het een beetje zien als een grote database maar dan niet op één plek maar verspreidt over alle gebruikers.
Interessante eigenschap van een blockchain is dat, zodra enige data is geregistreerd binnen een blockchain, het erg moeilijk is om aan te passen.
Om dit te begrijpen moeten we kijken naar één enkel block. Elk block bevat wat data namelijk de ‘hash’ en de hash van het voorgaande block. De data die is opgeslagen hangt af van het type blockchain.

Eerste Beveiliging:

De Bitcoin blockchain, als voorbeeld, bevat details van een transactie zoals:

De Verstuurder

De ontvanger

Hoeveelheid bitcoins

Met behulp van de hash (je kunt dit vergelijken met een vingerafdruk) kan een block en de inhoud worden onderscheiden. De hash is uniek (net als je vingerafdruk).
Zodra een block wordt gemaakt wordt de hash berekent. Het aanpassen van iets in het block verandert ook de hash. Dus door middel van de hash kan je gemakkelijk uitzoeken of er iets is aangepast aan de blocks.
Zodra een hash (vingerafdruk) van een block is aangepast is het niet meer hetzelfde block.
Dan kom je bij het derde onderdeel binnen een block en dat is de hash van het voorgaande block (previous hash). Dit zorgt dus in feite voor een ketting aan blocks en het is precies deze techniek die een blockchain zo veilig maakt.

De Blockchain

Maar het gebruik van hashes alleen is niet genoeg om fraude tegen te gaan. Computers van tegenwoordig zijn erg snel en kunnen enorme hoeveelheden hashes per seconde berekenen. Je zou, in principe, met een block kunnen frauderen als je één block aanpast en razend snel de hashes van alle voorgaande blocken herrekent om zo de blockchain weer geldig te maken.


Tweede Beveiliging:

Om het nog veiliger te maken is er een tweede beveiliging aan toegevoegd. Dit is door middel van ‘Proof-of-Work’ (bewijs van werk) gedaan.
Het is een mechanisme dat de creatie van een nieuwe blocks vertraagd. In het geval van Bitcoins duurt het ongeveer 10 minuten om de Proof-of-Work te berekenen en om een nieuw block aan de ketting toe te voegen. Dit mechanisme maakt het nog moeilijker om met een block te knoeien, want als je met een block knoeit, zou je de Proof-of-Work en die voor alle daar op volgende blocks moeten herrekenen.


Derde veiligheid:

Dus de veiligheid van een blockchain komt door het gebruik van hashes en Proof-toWork, maar er is nog een manier waarop blockchains zichzelf beveiligen en dat is door zichzelf te verdelen.
Zodra iemand meedoet aan dit netwerk krijgt hij een volledige kopie van de blockchain. Die gebruiker (een knooppunt) wordt een ‘node’ genoemd. Een node kan die volledige kopie gebruiken om te controleren of alles nog in orde is.
Dus wanneer er een nieuw block wordt gemaakt wordt dit naar iedere gebruiker gestuurd. Elke node verifieerd vervolgens het block om er zeker van te zijn dat er niet mee gefraudeerd is. Als alles klopt voegt elke node vervolgens het block toe aan hun eigen blockchain. Alle nodes binnen dit netwerk vormen een consensus. Ze zijn het eens over welke blocks wel of niet geldig zijn. Blocks waarmee gefraudeerd is worden afgekeurd door de andere nodes binnen het netwerk.
Dus om te knoeien met een block moet je theoretisch met alle block in de ketting knoeien, voor elk block de Proof-of-Work herrekenen en meer dan 50% van het Peer-to-Peer netwerk overnemen. Alleen dan kan je gefraudeerde block geaccepteerd worden door alle anderen. Dit is bijna onmogelijk!

Blockchain uitgelegd in het Nederlands.

Innovatie:

Blockchains zijn ook steeds aan het ontwikkelen. Eén van de recentere ontwikkelingen is het ontstaan van ‘smart contracts’ Deze contracten zijn simpele programma’s die staan opgeslagen in een blockchain en kunnen automatisch munten uitwisselen op basis van bepaalde voorwaarden.
Deze uitvinding, de blockchain, kan voor veel meer doeleinden gebruikt gaan worden. Niet alleen voor cryptocurrency. Je moet dan denken aan het opslaan van medische dossiers, een e-notaris en zelfs het innen van belastingen.
Eigenlijk staat deze technologie nog in de kinderschoenen. Ik denk wel dat we het in de toekomst steeds vaker gaan tegenkomen en niet alleen voor cryptocurrency’s.

De Waarde:

Hoe zit het eigenlijk met de waarde van de Bitcoin of zelfs met alle cryptocurrency’s? Voor 1971 was het duidelijk. De overheid had een stapel goud die gewoon een stapel geld vertegenwoordigde. Je zou ook kunnen zeggen dat het goud er lag als een soort onderpand voor het gedrukte geld.
De koers van goud bepaalde de waarde van alles. Dus alles was gebaseerd op de waarde van het goud (en zilver) Dit systeem is na 1971 los gelaten. Dus daarna is er heel veel gedrukt geld dat niet meer wordt vertegenwoordigd door goud. Dus eigenlijk heeft het geen waarde meer. Er word alleen maar waarde aan ons geld geven door ons zelf. Wat ik hiermee bedoel is wij nemen gewoon aan dat het een bepaalde waarde heeft. Zo gaat dat ook met Bitcoin en andere cryptocurrencies. Het heeft waarde omdat wij dat aannemen dat het waarde heeft én we accepteren het hierdoor als ruilmiddel voor goederen en diensten, terwijl het niks meer is dan wat code.


Wallets:

Omdat er met dit systeem geen banken meer nodig zijn, waar bewaar je dan je cryptocurrency’s? Van het traditionele geld weet je het wel, die stop je in je portemonnee of zet je op de bank. Maar wat doe je met je cryptocoins? Je kan ze simpelweg op je eigen computer bewaren maar echt veilig is dat natuurlijk niet.

Het is belangrijk om jouw Bitcoins of andere cryptovaluta op een veilige plek te bewaren. Hiervoor maak je gebruik van een zogeheten wallet die in verschillende vormen beschikbaar is. Je kunt onder andere kiezen uit;

  • Desktop wallets
  • Smartphone wallets
  • Cloud (online) wallets
  • Exchange wallets
  • Hardware wallets
Wallet

Iedere wallet verschilt op het gebied van veiligheid en gebruiksgemak. Het is daarom verstandig om op de hoogte te zijn van de verschillen tussen de bovenstaande types blockchain wallets.
Desktop en hardware wallets worden over het algemeen gezien als de veiligste wallets. Doordat je in theorie ervoor kunt zorgen dat de wallets niet online bereikbaar zijn, kunnen hackers vrijwel niet op de wallet inbreken. Dat is in theorie wel het geval bij online wallets, zoals veel smartphone wallets maar ook cloud en exchange wallets. Het voordeel van deze cryptocurrency wallets is daarentegen dat je eenvoudig kunt handelen zonder dat je telkens de inhoud van de wallets hoeft te versturen. Een exchange wallet, een portemonnee die vanuit de exchange actief is, is hierbij het eenvoudigst. 

  1. 1
    Desktop Wallets: Dit is software die je op je eigen computer installeert.
  2. 2
    Op je smartphone: Er zijn apps te installeren op je smartphone zodat je jouw crypto’s altijd binnen handbereik hebt..
  3. 3
    Cloud Wallets: De naam zegt het al, je cryptocoins staan in een cloud opslag.
  4. 4
    Exchange Wallets: Dit is een wallet die vaak beheert word door een ‘exchange‘ (Dit is een soort online wisselkantoor). Het wordt dus extern beheert.
  5. 5
    Hardware Wallets: Dit is een apparaatje waarop al je gegevens staan, die je als je iets met je crypto’s wil gaan doen aan je computer, laptop of tablet aansluit. Wanneer je klaar ben dan haal je het apparaatje er weer af. Voorbeelden hiervan zijn: CRYPTOTAG, Ledger Nano S, Trezor T.

Hoe het werkt:

In de wallet worden de toegangssleutels tot jouw cryptocoins bewaart. Wanneer je jouw crypto’s in een wallet gaat zetten dan ontvang je een ‘private key‘ en een ‘public key‘. Met de private key kan je transacties verzenden. Deze transacties worden gevalideerd. Wanneer alles in orde is dan worden de cryptocurrency’s gekoppeld aan de public key. In een wallet kan je zien, door middel van het invoeren van de private key, hoeveel cryptocurrency’s er gekoppeld zijn aan de public key.


Meer soorten coins:

Ik heb het op deze pagina voornamelijk gehad over Bitcoins. Dit was louter als voorbeeld. Er zijn op dit moment meer dan 2000 soorten cryptocurrencies. Bitcoin was de eerste en is de meest bekende. Hier nog een lijstje met een greep uit de cryptocurrencies:

  • Ethereum (ETH)
  • Ripple (XRP)
  • LiteCoin (LTC)
  • Bitcoin Cash (BCH)
  • Tether (USDT)
  • EOS (EOS)
  • Binance Coin (BNB)
  • Stellar (XLM)
  • Tron (TRX)
  • Cardano (ADA)
  • Chainlink (LINK)
  • UNUS SED LEO (LEO)
  • Ravencoin (RVN)
  • Lina (LINA)
  • Fantom (FTM)
  • GeoCoin (GEO)
  • TerraCoin (TRC)
  • Netrum (NTR)
  • ToaCoin (TOA)
  • Jarvis+ (JAR)

Wat ook wel leuk is om te vermelden is dat er ook een Nederlandse cryptocoin is! Namelijk de Gulden (NLG). Lees hier alles over de Gulden.


Wat is de toekomst van Cryptocurrency’s:

Uiteraard is de toekomst niet te voorspellen maar ik denk dat de cryptocurrency’s gaan blijven. Er is nu nog veel weerstand van de banken en de overheid maar door de algehele acceptatie van de coins zal het succes alleen maar gaan toenemen. Op dit gebied zijn er enorm veel ontwikkelingen. Er zijn regelmatig berichten in het blog van deze site die hier over gaan.


Lees hier onze ervaringen met de Cryptocurrency Beginnerscursus

Wil jij ook beginnen?

Ben je, na het lezen van deze pagina, enthousiast geworden en wil je ook gaan beginnen met handelen in cryptocurrency’s? Begin dan met een goede basis. De Cryptocurrency Beginnerscursus is zo’n hele goede basis waar je de fijne kneepjes leert kennen van het handelen in cryptocurrency’s 


Lees onze 

recentste artikelen hier:


Passief inkomen

Een passief inkomen genereren is iets wat we

Bol Masterclass EERLIJKE Review

Bol Masterclass EERLIJKE Review Overzicht Product Name: Bol

The Obstacle is the Way – Ryan Holiday – Review

The Obstacle is the Way • Auteur: Ryan

10 manieren om echt online geld te verdienen.

Ben je op zoek naar een manier om

Think and Grow Rich review

Think and Grow Rich• Auteur: Napoleon Hill• Taal:

Trading Navigator review

Trading Navigator Overzicht Product Name: Trading Navigator Product